Příroda jako základ

Štýrský dýňový olej (Steirisches Kürbiskernöl g.g.A.) je skutečným darem přírody. Je zaručeně přírodním produktem bez příměsí jiných olejů, barviv, dochucovadel ani konzervačních látek. Drží si typický a jedinečný charakter štýrské země, na které roste štýrská olejová dýně.
Kromě země, je také velmi důležité slunečné podnebí, ve kterém zraje, protože se nachází na jihu a východě Rakouska, což je předpoklad pro kvalitu tohoto špičkového produktu. Jsou to právě teplotní rozdíly mezi dnem a nocí a slunečný podzim, které zaručují nejlepší dýňová semena. Ty také dávají jedinečnou kvalitu: plný kulatý tvar a tmavě zelenou barvu s načervenalými odstíny.

 

Bezslupková dýňová semena

Dýně se řadí k jedné z nejstarších pěstovaných plodin na světě, nejstarší nálezy dýně (Cucurbita pepo) datují vědci do období 10.700 až 9.200 př.n.l. Pocházejí z jižního Mexika. Po objevení Ameriky byla dýně přenesena do Evropy. Jednalo se o tzv. dýňová semena se slupkou, která se stále pěstují v mnoha oblastech světa. Dýní je dnes mnoho druhů a jedním z nich je Cucurbita pepo var Styrica, tzv. bezslupková štýrská dýně.
Přírodní mutace dýně ve Štýrsku byla vytvořena před 100 lety. Za tu dobu se štýrský dýňový olej zušlechtil, takže dnes máme olej s typickou chutí a barvou. Největší výhodou štýrské dýně spočívá ve složení a kvalitě semen.
Bezslupková olejová dýně se dnes pěstuje zejména ve Štýrsku a v některých klimaticky podobných oblastech Rakouska. Ale také v sousedních regionech, jako např. ve Slovinsku, Maďarsku a dalších východoevropských a asijských zemí.
Ve Štýrsku splňuje dýně všechny nezbytné požadavky na nejlepší kvalitu semen. To na první pohled lze poznat podle barvy, semene, která je vidět pod tenoučkým bílým povlakem.

 

Výroba

Tradice: vysoká úroveň oleje s chráněným zeměpisným označením EU "Steirisches Kürbiskernöl g.g.A." ovlivňují také lidé, jejich know-how a tradice. Místní pěstitelé dýní pracují už po generace s tímto "zeleným zlatem", a proto vědí nejlépe, jak vyrobit co nejvyšší kvalitu a používají k výrobě oleje pouze doma vypěstovaná dýňová semena.
Produkce dýňových semen: výsev se provádí koncem dubna a začátkem května v řádcích tak, aby se zjednodušilo odplevelování, které se provádí několikrát během vegetace. V závislosti na počasí, probíhá sklizeň 8-10 kg těžkých plodů od poloviny září do poloviny října, vzhledem ke struktuře. kde převažují malá hospodářství, částečně ručně a strojně jen na větších plochách. Zralá dýně se pozná podle toho, že začíná měnit svou barvu ze zelené na žlutooranžovou. Z jedné dýně se vybere přibližně 1000 semínek. Ty se hned po sklizni důkladně myjí, suší při teplotě 50° C a vyčistí od nežádoucích zbytků. Jen zcela zralá, s plným kulatým tvarem a tmavě zelená dýňová semínka jsou předpokladem pro prvotřídní štýrský dýňový olej.
Produkce oleje: Sušená a kvalitně skladovaná dýňová semínka jsou pak podle potřeby lisována. Na výrobu jednoho litru oleje je třeba 2,5 až 3 kg semínek nebo jinak 35 dýní.. Ty se pomelou. Vzniklá mouka se smíchá s vodou a solí a opraží se za stálého promíchávání, až se všechna voda odpaří. Pražení je důležité protože se při něm oddělí bílkoviny od oleje. Hotová hmota, nazývaná také "olejový koláč" se lisuje. Velkou roli přitom hrají zkušenosti a um obsluhy lisu. Vylisovaný olej se ještě nechává stát několik dnů, aby se v něm usadily zbylé pevné částice.

 Štýrský dýňový olej

Použití

Chcete-li zabránit zničení cenných látek, obsažených v dýňovém oleji, dodržujte následující pravidla:

Štýrský dýňový olej by se neměl nikdy nadměrně zahřívat !

Pokud se přehřeje, vytváří nepříjemný zápach a v něm obsažené cenné živiny jsou teplotou zničeny. Začnou se v něm pálit některé jeho složky a začne kouřit. U štýrského dýňového oleje je kritickou teplotou 120 ° C. V každém případě štýrský dýňový olej není vhodný pro smažení a fritování.

Žluklý štýrský dýňový olej
Olej na vzduchu oxiduje ! Působením tepla a světla nenasycené mastné kyseliny snadno oxidují. Proto, štýrský dýňový olej vždy chraňte před světlem v tmavých a pevně uzavřených lahvích a uchovávejte ho v chladu. Skladovat olej je možné i přes 9 měsíců, ale čím déle je skladován, tím více ztrácí svou svěží chuť. Také zbytky z nádob na olej musí být pečlivě odstraněny, protože by zoxidovaly a znehodnotili nově nalitý olej.

Dresinky

Jaký ocet použít pro míchání dresinků se štýrským dýňovým olejem ? Obecně platí, že ocet by neměl být příliš ostrý aby nepřehlušil chuť oleje. Vždy je lepší použít co nejkvalitnější octy.

Skvrny od dýňového oleje

Pokud se podaří kápnout si dýňový olej na oblečení, nemusíte hned oblečení vyhodit. I když barvivo z oleje je skutečně trvanlivé, stačí oděv důkladně vyprat a sušit na přímém slunci. Vypráním se odstraní mastnota a přírodní barvivo na slunci "vyšisuje".

Dýňový olej pouze na salát - nesmysl !

Štýrský dýňový olej není vhodný pouze na saláty. Hodí se stejně tak k pikantním i třeba sladkým dýňovým pokrmům. Výtečný je na míchaná vejce, pomazánky, hovězí maso, marinované čerstvé a kozí sýry, těstoviny, medailonky s dýňovým máslem, dýňový olej polentou, steak, saláty, ale také třeba na výrobu dýňové zmrzliny, dýňový parfait nebo dort.

 

Můžete si hned jeden objednat.


Košík  

Žádné zboží

Poštovné 0,00 Kč
Celkem 0,00 Kč

Košík K pokladně

Novinky

Momentálně nejsou žádné novinky

Newsletter