Jak vybrat a připravit správně italské těstoviny

Alessandro Belingeri

Vybrat kvalitní těstoviny a pak je také správně připravit je poměrně snadné, chce to ale dodržet pár základních rad. Nedat se vést některými mnohdy zažitými stereotypy a nenechat se manipulovat reklamou. Jak správně vybrat a připravit těstoviny radí exkluzivně pro zákazníky samedobroty.cz držitel titulu Nejlepší mladý šéfkuchař severní Itálie 2013 Alessandro Bellingeri, majitel a šéfkuchař restaurace Osteria de l'Acquarol. Alessandro poznal ve své praxi přípravu těstovin v různých částí Itálie a různé způsoby a regionální zvyklosti. Sám ve své restauraci používá výhradně těstoviny rodinné firmy Felicetti nebo těstoviny domácí, které se svými kolegy připravuje. Těstoviny Felicetti používá ostatně jako drtivá většina michelinských šéfkuchařů v severní Itálii.


 1. Těstoviny je nejlépe vybírat podle vlastní zkušenosti nebo doporučení známých. Nedejte se zlákat reklamami. Ne vždy značka, známá z reklamy, je ta nejkvalitnější. Ty nejlepší výrobci italských těstovin většinou žádnou reklamu ve sdělovacích prostředcích nemají.

2. Určitým vodítkem může být cena. Zcela jistě za cenu 30 Kč/500 g nekoupíte žádnou super kvalitu. Skutečně dobré těstoviny začínají svými cenami přibližně na dvojnásobku této ceny.

3. Těstoviny musí být po uvaření slizké a mít lehce lepivý povrch. Těstoviny, které nelepí, jsou k ničemu, protože neudrží chuť a vůni omáčky. Po uvaření by měly být viditelně matné. Sklovitě lesklý povrch je stejně špatný, jako nelepivý.

4. Těstoviny se vaří v dostatku vody (vkládají se až když voda vře), která by měla být "mořská", jak se říká. Tedy měla by být osolená přibližně na průměrnou salinitu vody Středozemního moře, tedy asi 38 g soli/litr vody.

5. Do vody, ve které těstoviny vaříme už nic jiného nepatří. Například dávat do ní olej je naprosto nesmyslné.

6. Slepení těstovin předejdeme tím, že je hned po vložení do vody lehce promícháme a to zopakujeme ještě jednou přibližně v polovině doby vaření.

7. Správně uvařené těstoviny jsou tzv. "al dente" tedy "na skus". Těstoviny by měly být uvnitř lehce tužší. Není žádné přesné pravidlo, jak moc tuhé by střed měl být. Severnější části Itálie preferují lehce tužší, jih Itálie zase hodně tuhý, až skoro polosyrový střed.

8. Doba vaření, uvedená na obalu je většinou celkovou dobou úpravy. Proto těstoviny vařte ve vodě o cca 2 minuty méně.

9. Po slití vody (trochu si event. nechte pro doladění konzistence omáčky) se těstoviny neproplachují ani neprolévají olejem. Hned se dávají do omáčky a smíchají se s ní. Tím se zaručí to, že se neslepí.

10. Omáčka by měla být také ještě ne zcela hotová, protože těstoviny by se měly v ní nechat prohřívat ještě tak asi 2 minuty, aby do sebe dobře nasály její chuť a vůni.

 

Existuje 100 různých způsobů přípravy těstovin ale výše popsané principy platí pro pravé italské těstoviny, připravované s omáčkami nebo ragú a určené k okamžitému podávání.


Košík  

Žádné zboží

Poštovné 0,00 Kč
Celkem 0,00 Kč

Košík K pokladně

Novinky

Momentálně nejsou žádné novinky

Newsletter